Atatürkün resme verdiği önem kısaca

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Atatürk sanata neden bu kadar önem vermiştir?

Atatürk, sanatın özgür düşünmeye olan katkısı ve toplum üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle sanatsız kalan bir toplumun yeterince gelişemeyeceğini, üretkenliğini yitireceğini, o toplumdan yaratıcı düşüncelerin çıkamayacağını iyi biliyordu. Bu yüzden sanata ve sanatçıya çok önem vermiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata sanatçıya ve müziğe verdiği önem ile ilgili sözleri nelerdir?

* Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir. * Sanatkar el öpmez; sanatkarın eli öpülür! * Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim. * Türk milletinin tarihi bir vasfı da güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.

Atatürk sanatçılar için ne demiş?

— “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”

Atatürk’ün Türk müziğine verdiği önem nedir?

Günlük hayatında Türk musikine de yer vermiştir ve türküleri mutlaka her gün dinlemiştir. Türkülerin hayatın bir yansıması olduğunu söyleyen Atatürk, müziğin neşe ve hüzün ile hayatı bir bütün olarak içerdiğini bu nedenle de müziğin hayatın ta kendisini olduğunu söylemiştir.

Atatürkün sanat anlayışı nedir?

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Sanat insanlar için neden önemlidir?

Sanat, insanın çevresiyle etkileşim içinde olmasını, etrafında olan bitene daha duyarlı olmasını, özgür düşünebilmesini ve kendini özgürce ifade etmesini sağlar. … Sanat yaşamı güzelleştirir, insana ve çevresine değer katar. Kişilere ve toplumlara bambaşka bir bakış açısı sağlar.

Atatürk’ün en sevdiği türküler nelerdir?

Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar

  • Yanık Ömer (3.99 Mb)
  • Kırmızı Gülün Âli Var (3.32 Mb)
  • Sobalarında Guru da Meşe Yanıyor Efem (4.64 Mb)
  • Çökertmeden Çıktımda Halilim (3.80 Mb)
  • Mehrali Bey Ağıtı (4.06 Mb)
  • Ata Barı (1.73 Mb)
  • Mızıka Çalındı Düğünmü Sandın (4.27 Mb)
  • Köroğlu Solağı (3.55 Mb)