Anemi hastaları oruç tutabilir mi

Hangi hastalığı olanlar oruç tutamaz?

Hangi Hastalar Oruç Tutamaz?

  • İnsülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç (oral antidiyabetik) kullanan diyabet hastaları,
  • Ağır kalp yetmezliği olanlar,
  • Hamileler (Özellikle ilk 3 ya da son 3 ay döneminde),
  • Kan şekeri sıklıkla normalin altına düşenler,
  • Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,

Anemi öldürür mü?

Uygun tedavi ile anemilerin çoğu hafif derecede ve kısa süreli olur. Bununla birlikte, anemi ağır, uzun süreli, hatta kalıtsal ise veya kronik hastalığa ya da travmaya bağlıysa ölümcül bile olabilir.

Kimler oruç tutmamalı?

İkrâh (Tehdit ve Zorlama: Orucunu bozmadığı takdirde dövülmek veya yaralanmak veyahut öldürülmekle tehdit edilen bir kimse de oruç tutmayabilir. Gebelik ve Emziklilik: Oruç tuttuğu takdirde kendisine yahut çocuğuna bir zarar geleceğinden korkan hâmile veya emzikli kadın, oruç tutmayıp sonradan kazâ eder.

Vertigo hastası oruç tutabilir mi?

Oruç tutan vatandaşların, sıvı kayıplarının yüksek olduğuna değinen Uz. Dr. Toprak, “Hastada zaten bir vertigo atağı varsa veya tansiyonu varsa veya yaygın ankisiyetesi olan bir hasta ise oruçla beraber artan sıvı kaybına maruz kalanların düşmelere karşı yüksek yerlerden uzak durmaları gerekir.

Hangi hastalar oruç tutamaz Diyanet?

Kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, Çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, Kontrolsüz hipertansiyon hastaları, Kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir.

Damar tıkanıklığı olanlar oruç tutabilir mi?

Özellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi kalp damar hastalıklarına bağlı yakınmaları devam eden olguların oruç tutması sakıncalı olabilir. İleri kalp yetersizliği olan hastalar kesinlikle oruç tutmamalıdır. Yüksek doz idrar söktürücü alan hastaların özellikle yaz döneminde oruç tutmaları sakıncalıdır.

Aşırı kansızlık öldürür mü?

Özellikle ileri yaşlardaki kansızlık sindirim sitemi hastalıklarından kaynaklı olduğu düşünülse de kansızlık diğer hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini arttırmaktadır. Anemiye ikinci bir bulgunun eklenmesi durumunda ölüm oranı artabiliyor.