Sürekli iş göremezlik nedir

Sürekli iş göremezlik geliri, işçinin kazası veya meslek hastalığı geçirmesinden sonra yapılan tedavi sonucu tamamen iyileşmemesi durumunda meslekte kazanma gücünden yoksun olması nedeniyle bağlanan gelirdir.Mar 12, 2019

Sürekli iş göremezlik ve maluliyet farkı nedir?

Maluliyette kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde aylık bağlanırken sürekli iş göremezlikte sadece kazası ve meslek hastalığı hallerinde gelir bağlanır. Maluliyet aylığı çalışmaya başlayınca kesilir ancak sürekli iş göremezlik geliri çalışma halinde kesilmez.

Sürekli iş göremezlik gelirini kim öder?

İş kazası sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan yardımlarından biri olan sürekli iş göremezlik geliri kaza sonucu saptanan engellilik oranına göre ikiye ayrılmaktadır. İş kazası sonucunda meslekte kazanma gücü kaybı 0 olduğu takdirde işçiye sürekli tam iş göremezlik maaşı bağlanır.

Surekli iş göremezlik ödeneği hangi hallerde kesilir?

Gelirin bağlanmasından sonra, meslekteki kazanma gücünde değişiklik meydana gelirse, bağlanmış gelirin de yeniden hesaplanması gerekmektedir. Bu durumda kazanma gücü kaybı 'un altına düşen sigortalıya verilen sürekligöremezlik maaşı kesilir.

Çalışma gücünün en az %10 oranında kaybetme haline ne ad verilir?

Tam iş göremezlik, sigortalının mesleğinde hiç çalışamaması hali olup, bu durum sigortalının meslekte kazanma gücünü yüzde 100 kaybettiğini gösterir. Kısmi iş göremezlik, sigortalının mesleğinde kazanma gücünü kısmen kaybetme halidir. En az yüzde 10, en fazla yüzde 99,99'unun yitirildiğini gösterir.

Sürekli Maluliyet durumu nedir?

Yaralanma, iş kazası ve meslek hastalığı sonrası sürekli iş görmezlik geliri meslekte kazanma güç kaybı en az % 10 kayıp olana bağlanır. Malül olma durumuna, primine göre de aylık bağlanır. Çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği tespit edilen sigortalı sürekli malül sayılır.

Sürekli tam ve sürekli kısmi iş göremezlik arasındaki ayrım nedir?

(7) Bu Yönetmeliğin uygulamasında, sürekli tam iş göremezlik hâli, sigortalının meslekte kazanma gücünün %100'ünün; sürekli kısmi iş göremezlik hâli ise %10 ilâ %99,99'unun kaybedilmesi durumunu ifade eder.

Sürekli iş göremezlik ödeneği nereden alınır?

İş görmezlik aylığı başvurusu yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilmesi gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı olarak çalışan ve kazası sebebiyle malullük raporuna sahip olan kişiler, iş görmezlik ödeneği almaya hak kazanmaktadır.