Sultan ahmet camii kısa bilgi

Sultan Ahmet Camisi Sultan I. Ahmet tarafından 17'nci yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir.

Sultanahmet cami neden yapıldı?

Sultan Ahmet Camii, 1609 ve 1616 yılları arasında maneviyata büyük önem veren Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. … Hikayeye göre Sultan 1. Ahmet, yaptırmak istediği camiinin minarelerinin altından işlenmesini istemiştir.

Sultanahmet Camii içinde neler var?

Aslında Sultanahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul'daki en büyük eserlerden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır.

Sultan Ahmet Camii nin özellikleri nelerdir?

Mimari. Sultan Ahmed Camii, bir ana kubbe, altı minare ve sekiz ikincil kubbeye sahiptir. Tasarım, iki yüzyıllık Osmanlı camii gelişiminin bir sonucudur. Komşu Ayasofya'nın bazı Hristiyan unsurlarını geleneksel İslam mimarisiyle bir araya getiriyor ve klasik dönemin son büyük camisi olarak kabul ediliyor.

Sultan Ahmet Camii neden 6 minareli?

ALTI MİNARENİN SIRRI Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiş. Ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşmış. Caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'nın bu emri 'altın' yerine 'altı' olarak işittiği söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inşa ettirmiş.

Sultan Ahmet Camii Neden Önemli?

Sultan Ahmet Camii UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alan bir camidir. … Sultan Ahmet Camii bulunduğu şehrin en büyük camileri arasında yer almaktadır. Cami avlusunda yalnızca ibadethane değil, hamam, türbe, darişşüfa gibi yerler de bulunmaktadır. Yapılış mimarisi ile Sultan Ahmet Camii en önemli eserler arasındadır.

Sultan Ahmet Camii girişinde ne yazıyor?

Güzel amelleri, işleri amel defterine yazılıp, kaydedilsin. Bu câmi'yi ahlakı, âdeti pek yüce olan I.Ahmed Han ve sonra mimarbaşı hazretleri imar etmiştir. Ki mimarın adı Muhammed'dir ve camiyi yapmada gayreti pek büyüktür. Gayreti ve çalışmasıyla bu güzel binayı yaptı, kıyamet gününe kadar meşhur olsun.

Sultanahmet Camii hangi üslupla yapılmıştır?

Ayasofya'dan esintiler bulunmasına rağmen bilen İslami mimari de ağır basar ve klasik dönemin muhteşem eseri olarak bilinir. Mimari yapısı olarak Sultanahmet Camii için çok mahirane yerleştirilen 260 pencere sayesinde ferah bir havaya bürünmüştür.