Stopaj kimlerden kesilir

Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen tutarda ödenir. Bir kişiye meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz.

Stopaj hangi hallerde kesilir?

Personele yapılan ücret ödemelerinden serbest meslek ödemelerine (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), kira ödemelerinden mevduat faizine, kanunda sayılmış daha pek çok ödemede stopaj kesintisi yapılır.

Kimler stopaj vergisi ödemez?

Hatırlatmak gerekir ki bir kiracı; eğer basit usulde vergilendirilen bir gelir vergisi mükellefi ise; kiraladığı işyeri için stopaj ödeme yükümlülüğü altında değildir. Stopaj oranı brüt kiranın 'si; net kiranın ise %'idir.

Kesin Hakedişlerde stopaj kesilir mi?

Geçici kabulden sonra alınan hakedişler (kesin hakediş), biten inşaat işiyle ilişkilendirilmeksizin elde edildikleri yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınırlar ve gelir vergisi tevkifatına (stopaj) tabi tutulmazlar.

Kimler stopaj yapmak zorundadır?

GVK'nın 94. maddesi uyarınca vergi tevkifatı yapmak zorunda olan kişi ve kuruluşlardan gerçek kişi durumunda bulunan serbest meslek erbabı ve çiftçiler; ticari, mesleki ve zirai işleriyle ilgili olarak yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorundadırlar.

Stopaj borcu ödenmezse ne olur?

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 17.11.1997 tarih ve E. 1997/12145 K. 1997/12798 sayılı kararıyla “İşyeri kiralarından doğan stopajın eksik ya da hiç ödenmemesi halinde vergi dairesi mal sahibini sorumlu tutamaz, mal sahibi de bu tutarları kiracıdan talep edemez” şeklinde karar vermiştir.

Stopaj faturada gösterilir mi?

Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken %20 stopaj hesabı yapılır. Fatura kesiminde stopaj bulunmadığından gelirinizden herhangi bir tutar da düşülmez.

Gerçek kişi stopaj öder mi?

Kira bedeline yansımakta olan stopaj, kira bedeli üzerinden ve o yılki orandan hesaplanmaktadır. Kira stopajını kim öder; kiralama işlemi yapan gerçek ya da tüzel kişiler, taşınmaz mal üzerinden ödeme yapmaktadır.