Osmanlı tahrir defteri soy

Osmanlı tahrir defteri nerede bulunur?

Tahrir defterleri İstanbul'da Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde ve Ankara'da Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi'nde bulunmaktadır.

Osmanlı dönemi nüfus kayıtlarına nasıl ulaşılır?

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne bağlı Osmanlı Arşivi'nde NÜFUS DEFTERLERİ bulunuyor. Bunlar 1831 yılından itibaren yapılan nüfus sayımlarına ait kayıtları içeriyor. 1900'lerden itibaren olan kayıtlar ise Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde yer almamaktadır.

Osmanlı tahrir defteri nedir?

Tahrir kaydetme, kayıt ya da tescil, deftere geçirme; kadastrodur. Padişah II. Mehmed döneminden itibaren toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi. … Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında veziriazam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür.

Osmanlı arşivinde kaç belge var?

95 milyon farklı belge bulunan Osmanlı Arşivi'nde üç ana malzeme türü vardır. Bunların en geniş yer tutanı 93 milyona yakın kayıt ile evraklardır.

Temettuat defteri ne demek?

Temettuat Defterleri olarak adlandırılan bu defterler; Tanzimatın uygulandığı bölgelerde mal- mülk, hayvan, arazi ve yaşayan vatandaşların malvarlıklarının hane bazında kaydedildiği resmi defterlerdir.

Osmanlı tahrir defterine nasıl ulaşılır?

Bazı bölgelerde etnik köken de verilmiştir. Bir bölgede yaylak kışlak hayatı yaşayan Türkmen (Yörük) aşiretleri de tek tek defterlere kaydedilmiştir. Tahrir defterleri İstanbul'da Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde ve Ankara'da Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi'nde bulunmaktadır.

Çok eski nüfus kayıtlarına nasıl ulaşılır?

Kişilerin alt ve üst soylarına ilişkin kayıtların e-Devlet üzerinden sorgulanabilmesi ya da bunun mümkün olmaması halinde herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünden talep edilmesi mümkündür.