Namazda rekat şaşırmak

Cevap: Herhangi bir namazı kaç rekat kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünmesi, sonraki rüknün veya vacibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, ayet ve tespih okusa bile, secde-i sehiv lazım olur. Namazın içindeki farzlara Rükün denir. … İki adil kimse söylerse, tekrar kılması vacip olur.Nov 11, 2019

Namaz kılarken şaşırmak namazı bozar mı?

Cevap: Bir kimse, namaz kılarken kaç rekat kıldığını unutsa, bu şaşırması, ilk olarak başına geldi ise, selam verip namazı tekrar kılmalıdır. Şaşırmak âdeti ise, düşünüp, çok zan ettiğine göre kılar. … Mesela, son rekatta oturunca düşünürse, selam vermesi gecikirse, secde-i sehiv lazım olur.

Namazda kaç rekat kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır?

Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder.

Namazda yapılan hatalar nasıl telafi edilir?

Namazda yapılan hata, namazın sonunda yapılan yanılma (sehv) secdesiyle telafi edilir. Şöyle ki, sehv secdesi, namazda farzın tehirinden (geciktirilmesinden), vacibin terk veya tehirinden yapılması lazım gelen bir yanılma secdesidir.

Namazda eksik dua okumak namazı bozar mı?

Namazda okunan sureleri yanlış okuduğumuzda eğer surenin anlamını değiştiriyorsa namazımız bozulur. Ancak anlamı bozulmuyorsa namaz bozulmaz. Namazda Zammı süreyi okurken yanlış okunursa ve bu hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez.

Namazda şaşırdım ne yapmalıyım?

Cevap: Herhangi bir namazı kaç rekat kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünmesi, sonraki rüknün veya vacibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, ayet ve tespih okusa bile, secde-i sehiv lazım olur.

Namazda akıldan geçen düşünceler günah mı?

Vehimden gelen çirkin ve kötü düşüncelerin dinde bir hükmü ve zararı yoktur. Yani, kul mes'ul değildir. Fiiliyata yansımadıktan sonra, kişiye hiçbir günah yazılmaz.

Namaz bittikten sonra kaç rekât kıldığımı unuttum?

Peki hamaz kılarken kaç rekat kıldığını unutan veya şaşıran bir kimse nasıl hareket eder? Cevap: Herhangi bir namazı kaç rekat kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünmesi, sonraki rüknün veya vacibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, ayet ve tespih okusa bile, secde-i sehiv lazım olur.