Kontamine ne demek

Kontamine olmuş ne demek?

Saflığı kalmamış olan ve bulaşmış anlamına gelen kontamine kelimesi, tehlikeli maddelerin ya da istenmeyen bazı durumların diğer canlılara veya insanlara bulaşması durumudur.

Kontamine gıdalar nelerdir?

Bir başka deyişle besinler kontamine olur. İstenmeyen zararlı maddelerin veya mikroorganizmaların çeşitli yollarla besine bulaşmasına kontaminasyon denir. Başlıca kontaminasyon kaynakları; böcekler, çöpler, haşere, toz, toprak, insanlar, et, süt, yumurta ve su gibi yüksek riskli besinlerdir.

Tıp kontaminasyon nedir?

Kontaminasyon tıp dilinde radyoaktif maddelerin bir yere bulaşması anlamına gelir. Radyoaktif maddeler zararlı atıkları bünyesinde barındırır. Bu nedenle de bir yere bulaşması durumunda bu kavramın tıp dilinde ifade edilmesini sağlar.

Kontamine ne demek TDK?

Bulaşmış olan. Yapışkan, sulu. Yabancı ve istenmiyen özdekleri, içinde ya da yüzeyinde bulunduran.

Kontamine temas ne demek?

Enfeksiyon etkeninin vücut yüzeyi, eşyalar veya su, gıda gibi maddeler üzerinde bulunması. Açıklama: SARS-CoV-2 ile kontamine olmuş yüzeylere dokunduktan sonra elleri ağız, burun veya göze götürmek COVID-19'un bulaşma yollarından biridir.

Kontamine ambalaj ne demek?

Kontamine ambalaj atıkları, tehlikeli atıkların depolama ve taşınması esnasında kullanılan paketleme gereçleridir. Bu paketleme sonucunda tehlikeli ham maddeler veya ürünler kullanım amacıyla içerisinden alınması sunucunda oluşan paketleme gereçleri konatamine ambalaj atığı olarak sınıflandırılır.

Gıda kontaminasyon kaynakları nelerdir?

Hava, toprak, su, böcekler, kemirgenler, hayvansal ürünlerde hayvanların kendileri, gıda sektöründe çalışan işçiler, yeterli temizlik vc dezenfeksiyon işlemi uygulamayan işletmelerde araç, gereç, alet ve ekipman kontaminasyon kaynağı olarak ortaya çıkmaktadır.