Koliva ne demek

Lazca koliva nedir?

Karadeniz'in doğusunda yer alan Laz ve Hemşin köylerinde tarlalardaki ekinleri korumak amacıyla dört ayak üzerine inşa edilen küçük avcı barınağına “Koliva” denmektedir. Kendilerini bu yörenin kültür bekçileri olarak gören grup üyeleri bu nedenle gruba Koliva ismini vermiştir.

Koliva ne demek anlamı?

doğu karadeniz'de haşlanmış mısıra verilen addır. ton psihon'da yapılıp dağıtılan geleneksel rum tatlısı. biraz bizim aşureye benzer ama şeker konmaz.badem, ceviz, üzüm, nar ve buğdaydan yapılır. girit'lilerin haşlanmış buğdaya şeker katarak yedikleri besinin adı da koliva'dır.

Koliva Mısır ne demek?

tencere veya kazanda pişmiş mısırın karadeniz'deki adıdır. mısır yerine koliva derler.

Koliva nedir nasıl yapılır?

turklerin irmik helvasi gibi, olunun arkasindan yapilip konu kom$uya dagitilir. icinde birsuru malzeme vardir, cok lezzetli birseydir. badem, ceviz ve buğdaydan yapılan, ton psihon'da dağıtılan bir tür helva.

Koliva nasıl yapılır?

Sabahtan buğdayı iyice yıkayıp 4-5 saat ılık suda ıslatın. İkindiden sonra içine bir tatlı kaşığı tuz eklediğiniz bol suda yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirin, erimemesine dikkat edin. Buğday hafif çatlayıp yumuşayınca süzün ve yapışkanlığı gidinceye kadar birkaç kez sudan geçirin.

Mısır haşlarken tuz konur mu?

Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.

Koliva tatlısı nerenin?

Kıbrıs Türkleri de "koliva"yı kendi dillerinde "golifa" yapmışlar, yeni yılın ilk ayında bol bol pişiriyorlar. Kıbrıs'ta "golifa gibi dağıtmak" deyimi bile var. Bir şeyi bedava gibi bol kepçe vermek anlamına geliyor. "Golifa zannettin galiba" ise, kolay mı sandın anlamında kullanılıyor.