Küçük kaynarca antlaşması

Küçük Kaynarca Antlaşması’nın sonuçları nelerdir?

Küçük Kaynarca Antlaşması Maddeleri — Rusya Karadeniz'de donanma bulundurma hakkına sahip olacak. — Rus gemileri boğazlardan daha etkin şekilde geçebilecek. — Eflak-Boğdan ve Akdeniz'deki tüm Adalar Osmanlı Devleti'ne bırakılacak. — Osmanlı Devleti Ruslara savaş tazminatı ödeyecek.

Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı nereyi kaybetti?

Kılburun, Kerç, Yenikale ve Azak Kalesi'yle Dinyeper (Özi) ve Buğ (Aksu) nehirleri arasındaki arazi, Rusya'ya terk edilmiş ve Aksu hudut kabul edilmiştir. Ruslar tarafından işgal edilen Besarabya, Eflak, Boğdan ve Gürcistan ülkeleriyle Akdeniz adaları Osmanlılara iade olunacaktır.

Küçük Kaynarca Antlaşması nelere neden olmuştur?

Küçük Kaynarca Antlaşması; Osmanlı Devleti'nin 18. yüzyılda imzalamış olduğu en ağır antlaşmaların başında gelir. Osmanlı Devleti; tarihte ilk kez savaş tazminatı ödemiştir. Karadeniz artık Türk gölü olmaktan çıkmıştır. Ruslar ilk kez kapitülasyonlardan faydalanmıştır.

1774 Küçük Kaynarca Antlaşması sonrasında Ruslarla imzalanan 21 Mart 1779 tarihli Aynalıkavak Tenkihnamesi ile hangi türk ve islam toprağı tamamen kaybedilmiştir?

AYNALI KAVAK TENKİHNAMESİ 21 Temmuz 1774'de imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile Rusya, Kırım'ın bağımsızlığını kabul etmişti. Avrupa ülkelerinin Kuzey Amerika'daki savaşlarla ilgilenmesi, II. Katerina'ya Kırım'ı işgal etme fırsatı vermiş, bunun üzerine Kırım Han'ı IV. Devlet Giray Osmanlılara sığındı.

Westphalia Antlaşmasının sonuçları nelerdir?

Westphalia antlaşmasının imzalanmasıyla birlikte otuz yıl savaşları ve seksen yıl savaşları bitmiştir. Westphalia antlaşmasıyla beraber dini meseleler de çözülmüştür. Bu sayede Avrupa'da yaşanan dini karışıklık ve imtiyazlar son bulmuştur. Ticaret ağları da tekrardan bu antlaşmayla beraber kurulmuştur.

Prut Antlaşmasının sonuçları nelerdir?

Prut Antlaşması Önemi ve Sonuçları Rusya'nın itibarının düşmesi sonucunda büyük bir devletin de aynı zamanda yenilebileceği kanıtlandı. Azak, Kırım ve çevresi de Osmanlı'nın eline geçtiği için Rusya'nın Karadeniz'e inme imkânı kısıtlanmış oldu. Ayrıca Rusya, Don Nehri'ndeki ticari avantajlarını da yitirdi.

Kırımı hangi antlaşmayla kaybettik?

1774 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı'dan koparak bağımsız olan Kırım, hemen ardından 1783 yılında Rusya tarafından ilhak edildi.