Hakimin yanlış karar vermesi

Bu sorunun yanıtını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül verdi: “Bundan sonra birinci derece mahkemelerin kararları yüksek mahkemelerin kararlarıyla çelişirse, hatalı kararlar o mahkemelerdeki hakimlerin siciline işlenecek. Bu sayede yanlış kararları, meslek hayatları boyunca hakimlerin önüne çıkacak.”Feb 15, 2020

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Gerekçeli karar ile kısa kararın değiştirilmesi mümkün olmayıp, gerekçeli kararın kısa karara uygun yazılması şarttır. Esasen, kısa kararı yazıp, duruşmada bunu bildirmiş olup davadan el çeken hakim, artık bu kararını değiştirmesi yasal açıdan imkansızdır.

Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mı?

Hasan Subaşı, kanun teklifinin gerekçesinde, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununda, haksız fiil veya diğer sorumluluk hâlleri de dâhil olmak üzere hâkimlerin ve cumhuriyet savcılarının verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davası açılabileceğini hatırlattı.

Hakime tazminat davası açılabilir mi?

Buna göre de hakim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili yaptıkları işlem ve verdikleri karar nedeniyle haklarında tazminat davası açılamayacak. Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Hakim istediği kararı verebilir mi?

Anayasa'nın 138'inci maddesi açık bir dille “Hâkimler görevlerinde bağımsızdır; Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler” diyor.

Hakim kararını neye göre verir?

Madde 217 – (1) Hâkim, kararını ancak duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delillere dayandırabilir. Bu deliller hâkimin vicdanî kanaatiyle serbestçe takdir edilir. (2) Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.

Nihai karar verildikten sonra ne olur?

Nihai karar verilmesi, artık davanın kesin olarak sonuçlandığını gösterir. Dava dosyasına bir karar verildiğini ve bu kararın hiç bir şekilde değiştirilemeyeceğini bildirir. Bu kararın kaydedilme durumu ise, verilen kararın kaydedildiğini gösterir.

Hâkimlerin yargısal faaliyetlerinden dolayı zarar gören kişi tazminat davasını kime karşı açar?

Davalı taraf ise HMK m. 46/1 uyarınca hakimlerin hukuki sorumluluğuna ilişkin tazminat davaları devlet aleyhine açılır denilerek belirtilmiştir. … Tazminat davasında söz konusu sorumlu hakimin konumu ise HMK m. 48/2'de “Mahkeme, açılan tazminat davasını, ilgili hâkime resen ihbar eder” şeklinde düzenlenmiştir.