Diş parası ne demek

Vezirlerin kapı halkı olan deli*lerin, maiyetinde bulundukları kişinin azlinde veya tayinatlarının kesilmesi halinde halktan zorla aldıkları paraya da diş kirası denirdi. Bu durumlarda deliler hayvanlarını halka besletir ve kendilerinin iâşesini diş kirası adıyla halktan temin ederlerdi.

Diş kirasının anlamı ne?

Diş kirası deyiminin anlamı, eski Türklerde ramazan ayında iftara çağırdıkları fakirlere yemekten sonra verdikleri hediye demektir.

Diş kirasında ne verilir?

Misafirler iftarını yapıp teraviye gitmek üzereyken hane sahibi tarafından kadife keseler içerisinde gümüş tabaklar, kehribar tesbihler, oltu taşlı ağızlıklar, gümüş yüzükler, gümüş akçe veya altın paralar bir kadife kese içerisinde diş kirası olarak verilirdi.

Ramazan’da verilen diş kirası nedir?

Diş kirası, eski Ramazanlarda iftara gidilen saray ve konaklarda misafirlere verilen hediyeler için kullanılan bir tabirdi. Osmanlı Devleti'nde hükümet üyelerinin ve devlet ricâlinin saray ve konaklarında her akşam iftar yemeği vermesi yerleşmiş bir gelenekti.

Diş kirası nasıl yapılır?

Diş kirasında, misafirler ayrılırken onlara küçük kadife keseler içinde hediyeler takdim edilir. Ev sahibi bununla; “Misafirim oldunuz, benim sevap kazanmam için siz eziyet çektiniz, dişlerinizi yordunuz, bu da sizin dişinizin kirası olsun." demek isterdi.

Diş kirası nedir 5 sınıf?

Ramazan'da iftara gelen davetlinin, ev ahalisini onurlandırmasına karşılık ayrılırken kendisine bir hediye verilir. “Diş kirası” denilen bu gelenek Türk misafirperverliğinin eşsiz bir örneğidir.

Diş kirası ne demek 5 sınıf?

Eskiden sarayda ya da konaklarda zenginlerin iftara çağırdıkları yoksullara verdikleri armağan veya para. Harcadığı emek dışında bir kimsenin fazladan sağladığı çıkar.

Sofra kirası geleneği nedir?

Diş kirası geleneği iftar saatinde kapıyı çalan kişi için ona özel sofra hazırlanması ile uygulanır. Bu kişi ister fakir olsun ister zengin fark etmeden gelenek uygulanırdı. Aynı zamanda gelen bu kişiye ev sahibi tarafından diş kirası altında hediyeler verilirdi.