Cümleyi öğelerine ayırma programı indir

Cümleyi ögelerine ayırma nasıl yapılır?

Cümlenin Öğelerini Bulmak İçin Hangi Sorular Sorulur Nedir

  1. Kim, ne: Belirtisiz Nesne (özne ile yükleme sorulur)
  2. Kimi, neyi: Belirtili Nesne.
  3. Kime, kimde, kimden: Dolaylı tümleç
  4. Nasıl, ne zaman, ne kadar, niçin (neden, niye, ne diye, ne): Zarf tümleci (Yükleme)
  5. Kimin ile, ne ile: Edat tümleci.

Zarf tümleç hangi sorularla bulunur?

Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: "Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış." (eylemin zamanını belirtir)

Yükleme ne sorusu sorulur?

Yükleme sorulan “nasıl, ne zaman, ne kadar, neden, niçin, niye” sorularıyla bulunur.

Yükleme nerede sorusu?

Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, nede, neden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim. (Nereye gideceğim?)

Cümlelerin ögeleri nelerdir?

Temel öğeler yüklem ve öznedir. Cümlenin yardımcı öğeleri ise cümlenin kuruluşu için mutlaka gerekli olmayan fakat yargıyı türlü yönleri ile tamamlayan, geliştiren ve açıklayan öğelerdir. Cümlenin yardımcı öğeleri ise şunlardır: nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci ve edat (ilgeç) tümlecidir.

Öge dizilişi nasıl bulunur?

Türkçe cümle yapısında öğe dizilişi şöyledir: Özne + tümleçler + yüklem. Yüklem sonda bulunur; ama meselâ şiirde yüklem cümlenin herhangi bir yerinde olabilir. Diğer öğelerin yeri önem sırasına göre değişebilir.

Zarf hangi sorularla bulunur?

Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir.