Baş parmak dağları

Beşparmak Dağları Kıbrıs'ın kuzeyindeki Girne sıradağların adıdır. Batı'da Koruçam ile Doğu'da Zafer Burnu arasında uzanan dar (genişliği 8–10 km), uzun (yaklaşık 170 km) ve sürekli dağ sırasıdır. Bazı kaynaklarda Girne Dağları olarak da geçer.

Beş parmak dağlarına tankı çıkaran kim?

Önce hikayesi; Girne Beşparmak dağlarının üzerinde bu savaştan kalma, Türk Ordusu'nun tankı hâlâ hayretle seyredilmektedir. Bu tankı buraya çıkaran, onbaşı Gürler ERDAĞ, Er Abdulkadir KURT, Er Recep Doğan YİĞİT'tir.

Beşparmak Dağı Efsanesi nedir?

Haksızlığa uğrayan iyi kalpli gencin eli Beş Parmaklar dağlarıdır. Başka bir efsaneye göreyse, kralın güzel kızına talip olan, biri zengin, diğeriyse fakir oğlan, kralın kızını almak için kılıçla düelloya tutuşurlar. Düello neticesinde, zengin olan, hileyle iyi kalpli fakir genci bataklığa düşürüp öldürmüş.

5 Parmak dağları nerede?

Beşparmak Dağı (Latmos dağları), Bafa gölünün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan dağ. Aydın ve Muğla topraklarına yayılan dağın en yüksek yeri 1375 m ile Tekerlekdağ'dır.

Kıbrıs gazisi Abdulkadir Kurt nereli?

Van'ın Erciş İlçesi'nde yaşayan Abdulkadir Kurt, Kıbrıs Barış Harekatı'nda Beşparmak Dağları'nda ilerleyerek düşman tahkimatını püskürten ve zirvede kaldığı o günleri anlatırken, büyük heyecan yaşadı.

Kıbrısta kaç tane dağ var?

Bunlar Kayalar, Lapta Dağları, Beşparmak Dağları ve Kantara Dağları'dır. Bu dağları ise soğal geçitler (boğazlar) birbirinden ayırmaktadır.

Kıbrıs’ın en yüksek yeri neresidir?

Olimpos Tepesi, 1952 metrelik yüksekliğiyle Kıbrıs adasının en yüksek noktasıdır. Trodos Dağları'nın bir parçası olan tepe 34°56′K 32°52′D koordinatlarında bulunur.

Kıbrıs tank nerede?

Beşparmak Dağlarında 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında çıkan ve burada paletleri zarar görüp kalan bu tank görülmesi gereken yerlerden biridir. Tank gündüz saatlerinde gezilebilir.