2577 idari yargılama usulü kanunu

Madde 1 – 1. Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin görevine giren uyuşmazlıkların çözümü, bu Kanunda gösterilen usullere tabidir. 2. Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve inceleme evrak üzerinde yapılır.

2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenen dava türleri nelerdir?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2 nci maddesinde yer alan idari dava türleri iptal davaları, tam yargı davaları ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

2577 İYUK kanun yolları nelerdir?

2577 sayılı İYUK, m. 45/I: “İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

2577 sayılı Kanun 27 maddesi nedir?

Danıştayda veya idari mahkemelerde dava açılması dava edilen idari işlemin yürütülmesini durdurmaz. Dava dilekçesi ve eklerinden yürütmenin durdurulması isteminin yerinde olmadığı anlaşılırsa, davalı idarenin savunması alınmaksızın istem reddedilebilir. …

İYUK madde 13 nedir?

İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka süretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir.

Idari yargılamada dava türleri nelerdir?

İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

İYUK a göre idari dava türleri nelerdir?

İdari dava türlerine İYUK madde 2'de yer verilmiş ve tanımlanmıştır. Buna göre idari dava türleri; iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır. Bu yazımızda uygulamada en çok karşılaşılan idari dava türlerinden olan iptal ve tam yargı davaları üzerinde durulacaktır.

Bölge idare mahkemesi kararları kesin midir?

Bölge idare mahkemesinin bu fıkra uyarınca verilen kararları kesindir. Bölge idare mahkemelerinin 46 ncı maddeye göre temyize açık olmayan kararları kesindir. Bu kararlar, dosyayla birlikte kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir ve bu mahkemelerce yedi gün içinde tebliğe çıkarılır.