18 mart çanakkale zaferi ile ilgili yazı

18 Mart 1915 günü ne oldu kısaca?

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.

Çanakkale nedir kısa bilgi?

Çanakkale, Anadolu topraklarının kuzeybatısında yer alan, hareketli ve köklü tarihiyle dikkat çeken bir kenttir. … Şehrin toprakları Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen ve Türk tarihinde büyük bir öneme sahip olan Çanakkale Savaşı'na sahne olmuştur.

Çanakkale Savaşı’nın tarihimizdeki önemi nedir kısaca?

Çanakkale Savaşı Türk tarihinde çok önemli bir yer kaplamaktadır çünkü Osmanlı Devleti çok zor şartlarla girdiği bu savaşı kazanarak Dünya'daki pek çok ülke için umut olmuştur. Bir destan olarak da anılan bu savaşta pek çok insan şehit olmuş, pek çok kişi kaybolmuş ve yine pek çok kişi gazi kalmıştır.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma gününü neden kutluyoruz?

18 Mart tarihi kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik makamına ulaşan yüce insanları bir kere daha hatırladığımız, minnettarlığımızı, şükran duygularımızı sunduğumuz kutlu bir gündür. İşte bu nedenle 27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart, Şehitler günü olarak kabul edilmiştir.

18 Mart tarihinin anlamı nedir?

Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir "anıtcephe" dir.

18 Mart ın özelliği nedir?

1913 — Yunan kralı I. George, Selanik'te uğradığı bir suikast sonucu öldü. 1915 — Çanakkale Deniz Harekâtı: Birleşik Donanma, Çanakkale Boğazı'nda ağır hasar gördü ve geri çekildi. 1918 — Karayazı, Narman ve Tekman'ın düşman işgalinden kurtuluşu. 1921 — Riga Antlaşması imzalandı, Polonya-Sovyet Savaşı sona erdi.

Çanakkale savaşının sonucu ne oldu kısaca?

1) İngiltereden 400 bin, Osmanlıdan 500 bin, Anzak ve Fransa dan 125 bin civarı asker bu savaşa katılmışlardır. … 2) Çanakkale Savaşı'nda 253 bin Türk askeri şehit düşmüştür, itilaf devletlerinden ise 250 bin civarı ölü olmuştur. 3) Çanakkale Savaşı sonucunda yeni bir devlet ortaya çıkmaya başlamıştır.